Kayseri Ekspres Haber
HV
23 NİSAN Salı 21:35
Advert Advert

Yeni avcılık kanunu için hazırlıklar yapılıyor

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 27-08-2023 11:32
Yeni avcılık kanunu için hazırlıklar yapılıyor

 

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu üyesi Murat Boyacıoğlu, yeni bir avcılık kanununun Meclis’e gelmesi içi hazırlıkların yapıldığını söyledi.

Türkiye’de üveyik, alakarga, küçük karga, ekinkargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı yasağı kalktı. Elips Haber’den Selim Ercan’a açılan av sezonu hakkında açıklamalarda bulunan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu (MAK) üyesi ve Türkiye Atıcılık ve Avcılık Federasyonu Avcılık Asbaşkanı Murat Boyacıoğlu, yeni bir avcılık kanununun hazırlandığını söyledi.

2023-2024 av sezonunun başladığını ve siteme kayıtlı avcıların AVBİS’ten kota almaları gerektiğini söyleyen Boyacıoğlu, “Merkez Av Komisyonu (MAK) kararları doğrultusunda yasaklar, yapılması gerekenler ve yapılmaması gereken kurallar var. Söz konusu prosedür 30 yıldır uygulanıyor. Avcıların dikkat etmesi gerekenler; yasal avlanma kurallarına uymak, avcılık vergisini yatırmış olmak ve avlanma pulunun alınmasını sağlamak. 2023 yılı için avcılık belgesi avcı derneklerine dahil olanlardan yıllık 1.516,35 TL, avcılık belgesi avcı derneklerine dahil olmayanlardan 1.657,20 TL olarak belirlendi.  Avlanma pulu ücreti ise bu sezona ait 675 lira” dedi.

Avcıların her yerde avlanamayacağına dikkati çeken Boyacıoğlu, “Milli Parklar Genel Müdürlüğünün belirlediği avlanma plan ve kota adetleri var. İsteyen istediği yere gidiyorum diyemiyor. Bunun sistem üzerinden kotası var. Eğer o kota bittiyse sistem kota vermiyor. O uygulamadan da alamadığınız için kolluk gücünün kontrolü esnasında kotası olmayan kişilere cezai işlem uyguluyor. Avcıların buna dikkat ederek kota almış olmaları gerekiyor. Saha izin hakkı alınmış olması gerekiyor” açıklamasında bulundu.

Yani avcılık kanunu yolda

Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) avcılıkla ilgili yeni bir kanunun geleceğini söyleyen Boyacıoğlu, kanunun güncel Türkiye şartlarına ve Avrupa normlarına uygun olarak hazırlanacağını söyledi. Avcılık ile ilgili kanunun artık günümüzün şartlarına uygun olmadığını ifade eden Boyacıoğlu, “Bu yıl ya da önümüzdeki yıl Meclis’e gelecek akredite edilmiş yeni bir avcılık kanunu söz konusu. Hazırlıkları yapılıyor. Kanun Türkiye’deki çeşitli kurumlardan, derneklerden buna benzer görüşler alınarak hazırlanacak. Daha sonra Meclis’e sunulacak” dedi.

Kaynak: https://www.elipshaber.com/merkez-av-komisyonu-uyesi-boyacioglu-yeni-bir-avcilik-kanunu-meclise-gelecek-hazirliklari-yapiliyor

AdminAdmin

YORUMLAR