Kayseri Ekspres Haber
HV
20 NİSAN Cumartesi 03:42
Advert Advert

GENÇ: ÜRETİMDE ATILIM İÇİN EĞİTİME YÖNELMEMİZ ŞART

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 02-11-2023 14:30
GENÇ: ÜRETİMDE ATILIM İÇİN EĞİTİME YÖNELMEMİZ ŞART

 

CHP KAYSERİ MİLLETVEKİLİ AŞKIN GENÇ: ÜRETİMDE ATILIM İÇİN EĞİTİME YÖNELMEMİZ ŞART  

 

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Ticaret Bakanlığı bütçe görüşmelerinde konuşan CHP Kayseri Milletvekili ve CHP Ekonomi Masası Üyesi Aşkın Genç, ihracat odaklı ekonomi modeli için eğitim kalitesinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi.  

Ticaret Bakanı Ömer Bolat ve bağlı kuruluşların başkanlarının sunum yaptığı bütçe görüşmelerinde söz alan CHP’li Genç, “Ticaret dediğimiz olgu bir coğrafyada, merkezde, ülkede bazı bileşenlerin bir araya gelmesiyle gelişen bir başlıktır. Ticaretin en önemli bileşeni geçmişte lojistik kolaylığı ve insan gücü olarak tanımlanabilir. Ancak 2023 dünyasında ticaretin en büyük bileşeni AR-GE ve beyin gücü hâline gelmiştir. Buradaki temel çıktı da katma değer olarak görülebilir. Siz katma değeri yüksek ürün üreterek dış ticarette artıya geçebilir, ihracatı ithalattan daha fazla tutabilirsiniz. Buradaki AR-GE'nin temelini de eğitim oluşturur” ifadelerini kullandı.  

 

‘MÜHENDİSLERİ BİRER BİRER YURT DIŞINA KAPTIRIYORUZ’

Türkiye’de yaşanan beyin göçüne de dikkat çeken Genç şöyle konuştu:  

“Mühendislikte, bilişimde, eğitim alanındaki reformlar sizin ticaret hacminizi de etkiler. Ancak bugün ülkemizdeki temel akademik odak ne yazık ki başka bir disipline kaymış vaziyette. Eğitimin en önemli virajlarından biri olan lisede eğitim imam hatibe, akademideki en büyük alanlardan biri de ilahiyata ayrılınca AR-GE konusunda istediğimiz noktalara bir türlü gelemiyoruz. Tüm bunların üzerine de bir de üniversitelerin durumunu kattığımızda tüm dünyanın üzerinde durduğu yapay zekâ, robotik teknoloji ve bilişimdeki en önemli mühendislerimizi Avrupa'ya ve Amerika'ya kaptırıyoruz. Çok ilginç bir istatistik paylaşmak istiyorum: 2016 yılında Türkiye'ye gelen Türk vatandaşı sayısı, Türkiye'den ayrılan Türk vatandaşı sayısından fazlaymış yani ülkemize bir dönüş mevcutmuş. 2022 yılına geldiğimizde ise bu istatistik tam tersine dönüyor. Türkiye'ye dönen kişi sayısı 94 bin, Türkiye'den ayrılan kişi sayısı ise 134 bin. İşte o 135 bin kişi bizim dış ticaret açığımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Ekonomide ve ticarette lider ülke olmak istiyorsanız soruna buradan bakmanız gerekiyor.”  

AdminAdmin

YORUMLAR