Kayseri Ekspres Haber
HV
28 MART Perşembe 22:16
Advert Advert Advert

CHP’li Kazmaz: 28 Şubat mağduru kadınlara doğum borçlanması hakkı tanınsın

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 28-12-2022 10:03
CHP’li Kazmaz: 28 Şubat mağduru kadınlara doğum borçlanması hakkı tanınsın

 

CHP’li Kazmaz: 28 Şubat’ın başörtülü mağdurları EYT’den yararlanamıyor

 

CHP’li Remzi Kazmaz, emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili düzenlemeler devam ederken unutulan bir kitleyi gündeme getirdi. Yapılacak düzenleme, başörtüsü nedeniyle 28 Şubat sürecinde mağdur olan kadınları kapsamıyor ve mağdur yeni bir kitle ortaya çıkarıyor.

 

CHP Rize eski milletvekili adayı Avukat Remzi Kazmaz, EYT’de unutulan başörtülü kadınların karşı karşıya olduğu bu önemli sorun hakkında şu bilgileri verdi:

 

“EYT’de ilk sigortalı olduğu tarih 1999'un Eylül ayından önce olanlara yönelik bir düzenleme yapılıyor. Bu tarihten önce sigortalı olan kadın çalışanlar; 20 yıllık çalışma süresini ve 5 bin gün prim gün sayısını tamamlarsa düzenlemeden yararlanacak.

 

28 Şubat sürecinde başörtüsü yasağı nedeniyle 1997 yılından itibaren mağdur olan binlerce kadın EYT için istenen şartları yerine getiremiyor. 28 Şubat mağduru kadınların birçoğu eğitimini yarıda bırakmak zorunda kaldı, iş hayatına atılamadı. Birçoğu yasaklar nedeniyle gayri resmi çalıştırıldığı için sigorta başlangıcı yapılmadı. Birçoğu da erken evlendiği için resmi olarak çalışma hayatına başlamadan önce çocuk sahibi oldu. Türkiye’de şartlar normalleşmeye başlayınca 28 Şubat mağduru kadınlar 6-7 yıl geç de olsa iş hayatındaki yerini aldı.

 

Kayıp yıllar şimdi EYT’de karşılarına çıktı. 28 Şubat mağduru birçok kadın bu kayıp yıllar nedeniyle ya 20 yıllık çalışma süresini ya da 5 bin prim gün sayısını tamamlayamıyor. Yürürlükteki düzenlemeye göre, çalışma hayatına başlamadan önce çocuk sahibi olan kadınlar doğum borçlanmasından da yararlanamıyor.

 

Erkeklerin her durumda askerlik borçlanmasından yararlanabildiğini belirten 28 Şubat mağduru kadınlar, kendilerine de doğum borçlanması hakkının tanınmasını istiyor. Bu hak tanınırsa binlerce 28 Şubat mağduru kadın EYT’den yararlanarak emekli olabilecek.

 

AK Parti Hükümeti’nin bu mağduriyeti giderecek bir düzenleme yapmasını temenni ediyoruz. AK Parti, EYT düzenlemesine 28 Şubat mağdurlarını dahil etmezse bu sorun CHP iktidarında çözülecektir.”

AdminAdmin

YORUMLAR