Kayseri Ekspres Haber
HV
29 MART Cuma 14:16
Advert Advert Advert

İNSAN HAKLARI OKULUNDA MÜLTECİLİK KONUŞULDU

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 09-01-2024 11:58
İNSAN HAKLARI OKULUNDA MÜLTECİLİK KONUŞULDU

MAZLUMDER Kayseri Şubesinin düzenlemiş olduğu İnsan Hakları Okulunun bu haftaki konuğu Avukat Murat Çolak’tı.

 

Sivil Toplum Merkezinde düzenlenen İnsan Hakları Okulunda “Mültecilik ve Mülteci Hakları” konusu anlatıldı. Programda; “Mülteci” kavramının tarihsel süreci, insan hakları açısından gerekliliği, ulusal ve uluslararası mevzuat açısından dayanağı olan temel metinleri hakkında bilgiler verildi.  

 

Jeopolitik konumu, tarihi ve kültürel yapısı gereği bir varış ve geçiş ülkesi olan Türkiye’nin yaşadığı mülteci ve sığınmacı sorununa da değinilen programda özellikle kavram kargaşasına vurgu yapılarak bilinenin aksine ülkemizdeki her sığınmacının mülteci olarak değerlendirilemeyeceği, mevzuatta “mülteci” kavramı yanında “şartlı mülteci”, “ikincil koruma” ve “kitlesel akın durumunda geçici koruma” statülerinin ayrı ayrı değerlendirildiği belirtildi. Bu manada bilinenin aksine Türk Hukuku açısından mevzuat gereği sadece Avrupa bölgesindeki olaylar sebebiyle Türkiye’ye gelen sığınmacıların mülteci olarak tanımlanabileceği ifade edildi.  

 

Mülteci ve sığınmacı sorununun sadece insani ve vicdani açıdan değerlendirilmesinin doğru olmadığının, sağlam hukuki temellere de dayandırılmasının öneminden bahsedilen program soru ve cevaplarla sona erdi.

 

AdminAdmin

YORUMLAR