Kayseri Ekspres Haber
HV
24 NİSAN Çarşamba 12:01
Advert Advert

MHP’Lİ ÖZDEMİR MECLİSTE KÜRESEL GELİŞMELERİ KONUŞTU

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 04-10-2023 14:58
MHP’Lİ ÖZDEMİR MECLİSTE KÜRESEL GELİŞMELERİ KONUŞTU

 

Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Meclis Genel Kurulu'nda Uluslararası Anlaşmalar konusunda MHP Grubu adına yaptığı konuşmada “Ekonomik savaşlar, terörizm, Covid-19 salgını ve düzensiz göçler gibi çok boyutlu konular sebebiyle yaşanan kırılmalar şimdi her alanda değişimin ve dönüşümün işaretlerini göstermeye başlamıştır” ifadelerini kullandı.

Özdemir, ülkemizin milli güvenliği ve uluslararası alandaki politikalarının hangi gelişmelerle karşı karşıya kalabileceğine değinmenin faydalı olacağını belirtti.

Avrupa’nın ABD’ye bağımlılığı artıyor

Avrupa’nın baştan sona Ukrayna ve Rusya savaşının yarattığı etkilere odaklanmış vaziyette olduğunu belirten Özdemir, “Avrupa, aradan geçen her gün var olan askerî potansiyelini Ukrayna'ya destek için harcarken yerine yeni rezervleri koyabilmek ve doğal gaz ile petrole duyduğu ihtiyacını telafi edebilmek için Amerika Birleşik Devletleri'ne olan bağımlılığını daha da artırır hâle gelmiştir.” Dedi.

Irkçılık ve İslam karşıtlığı Avrupa’nın kronik hastalığı

Özdemir, Avrupa’da Irkçılık ve İslam karşıtlığının adeta kronik bir hastalık haline geldiğini belirterek “ırkçı akımların, yine, bu kıtada, toplumsal ve siyasi seviyede giderek güç ve zemin kazandığı, buna mukabil, diğer akımları haiz siyasi partilerin ve hükûmetlerin de sürece adapte olabilmek için politikalarını yine benzer istikamete doğru kaydırması da bir başka vahim gelişmedir” dedi. 

Türkiye alternatifsiz değildir

MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Özdemir, Türkiye’nin uzun yıllardır Avrupa Birliği’ne kabul edilmek yerine oyalamayı tercih eden bir tutum takınarak Türkiye'yle ilişkileri zehirleyen gündemleri takip eden bazı ülkelerin en büyük yanlışı kendilerine yaptıklarını belirterek “Elbette, ülkemiz, hiçbir koşulda alternatifsiz değildir ve bu gerçek, gelinen aşamada tüm çevreler nazarınca görülmüş vaziyettedir. Türkiye illaki Avrupa Birliğine üye olmaya mecbur değildir fakat Avrupa Birliği her yönden Türkiye'ye muhtaç hâldedir.” Dedi.

Orta Doğu bölgesi ülkeler arası ilişkilerde dikkat çekiyor

MHP’li Özdemir, Orta Doğu'da Amerika Birleşik Devletleri'nin yer yer çekileceğini açıklamasıyla birlikte ülkeler daha bağımsız ve çeşitlendirilmiş politikalara sevk edildikçe anlaşmazlıklar ve gerginlikler de azalmaya başladığını belirterek, “Gerek Körfez ülkeleri arasında gerekse aynı ülkelere komşu olan coğrafyalarda yaşanan sorunlara çözüm bulmak amacıyla vasat bulan iklim daha çok ekonomik iş birliği temelinde ilerlemeye koyulmuştur.” İfadelerini kullandı. Özdemir, dünyanın en önemli enerji nakil güzergâhlarının başında gelen Basra Körfezi'nin her çevre nazarında artık daha istikrarlı bir yapıya taşınmak istendiği şeklinde yorumların yaygınlık kazanmaya başladığını belirti.

Türkiye ile ilişkilerin gelişmesi istikrara katkı sağlar

Özdemir, küresel rekabetin ana konusunun gerek doğu ve batı gerekse kuzey ve güney arasındaki küresel kapsamda yeni ikmal ve lojistik hatlarının hangi ülke ve bölgelerden geçeceğiyle doğrudan alakalı olduğunu belirterek, “Türkiye'nin artan potansiyelinin bilincinde olan ve pek çok bölgesel konularla beraber küresel seviyede de tüm taraflara olumlu getirileri olacak bir gündemi takip ederek ilişkilerin normalleşmesi ve daha da gelişmesi eğiliminde bulunmak Orta Doğu'yla beraber Körfez bölgesinin istikrarına katkı sağlayacaktır.” Dedi.

Ortak hassasiyet terörü bitirmek olmalı

“Suriye'yle beraber Irak'taki PKK-PYD terör örgütü başta olmak üzere diğer terör örgütlerinin varlığının ortadan kaldırılması bölgede barışı arzulayan tarafların önceliği ve ortak hassasiyeti olmalıdır” diyen Özdemir, bölgenin geleceğinde PKK-PYD terör örgütünün var olamayacağının kabulünün artık sahada kendisini her yönüyle göstermeye başladığını belirtti. 

Türkiye merkez bir ülke olacak

Orta Doğu siyasetinde Basra Körfezi'nin öneminin giderek artacağının görüldüğüne değinen Özdemir, “ülkemiz ile komşumuz Irak arasında varılan mutabakat uyarınca inşa edilecek yeni ulaşım ve enerji hatlarının yapımıyla sadece Anadolu'nun Hint Okyanusu'na açılması değil, aynı zamanda küresel refahın en önemli güzergâhının da hayat bulması bize göre mümkün olabilecektir” dedi. Özdemir, Karabağ Savaşı sonrası gündeme gelen ve yapımına başlanan, Zengezur Koridoru'nun hayat bulmasıyla Türkiye, kuzey güney ve doğu batı akslarıyla dünyanın en stratejik konumuna sahip olacağını belirterek, “Karadeniz, Doğu Akdeniz, Hazar Denizi ve Basra Körfezi küresel barış ve istikrarın tesisi anlamında en kıymetli alan hâline gelirken Türkiye bu şartlarda merkez bir ülke olacaktır.” İfadelerini kullandı.

Bizim önceliğimiz Türkiye’dir

Özdemir, Türkiye’nin kendi dengesini koruyabilen ve kurabilen bir ülke olabileceğini göstermiş, dahası bunun için yol ve istikametini bağımsız bir şekilde ortaya koyduğuna vurgu yaparak “İçerisinde bulunduğumuz çok uluslu yapıların hassasiyetleri elbette ki Türkiye'nin hassasiyetlerinden büyük, öncelikli ve üstün görülemeyecektir. Bizim önceliğimiz Türkiye'dir, ufkumuz yalnızca Türk milletinin iradesiyle şekillenir ve ülkülerimiz Türklüğün yüksek idealleriyle hayat bulur. Dünyada hiçbir ülke Türkiye kadar zor bir coğrafyada yaşamamaktadır. Dolayısıyla, bizim beklentilerimize ve özellikle de millî güvenliğimizle alakalı gündemlerimize saygı göstermeyen herhangi bir oluşumu önceleyecek değiliz. Kanla ve irfanla kurduğumuz cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmaya yeminli olan vatan evlatları her daim önce ülkem ve milletim anlayışıyla var olmuş, var olmaya da devam edecektir.” Dedi.

İsveç’in NATO üyeliği

İsveç'in NATO'ya üyeliği bahsinde Türkiye’ye verdiği resmi sözleri yerine getirmediğini belirten Özdemir, Kur'an-ı Kerim'e yönelik defalarca kez yapılan saygısızlığın yok sayılamayacağını belirterek İsveç’in NATO’ya üye olabilmesi için PKK/PYD ile FETÖ terör örgütüne verdikleri desteği tamamen kesmeleri ve Türkiye'nin beklentilerini eksiksiz olarak karşılamalarının elzem olduğunu vurguladı.

21’inci yüzyılın Türk ve Türkiye yüzyılı olacağına dair inancımız tamdır

Konuşmasında Türk ve Türkiye Yüzyılı vurgusu yapan Özdemir, “Şartlar ne olursa olsun, karşımıza hangi engeller çıkarılırsa çıkarılsın 21'inci yüzyılın Türk ve Türkiye yüzyılı olacağına dair inancımız tamdır. Azmimiz bu yöndedir, gayretimizi şekillendiren de hiç şüphe yok ki bu şuurdur. Tarih, coğrafya, kader ve Allah'ın yardımıyla milletimizin inancı da bu yöndedir. Başarımız anlamını ve gücünü hiç kuşkusuz ki işte burada bulacaktır.” İfadelerini kullandı.

AdminAdmin

YORUMLAR