Kayseri Ekspres Haber
HV
29 MART Cuma 14:20
Advert Advert Advert

HİLYE-İ ŞERİF TALAS'TA

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 31-12-2023 11:30
HİLYE-İ ŞERİF TALAS'TA

 

TALAS’TA HİLYE-İ ŞERİF ODASI ZİYARETÇİLERİNİ BEKLİYOR

Talas’ın tarihi değerlerinden Yaman Dede Konağı, önemli bir sergiye daha ev sahipliği yapmaya başladı.  

Tarihi konağın içerisinde Tıpkıbasım Mushaflar Kur’an-ı Kerim sergisinden sonra şimdi de tıpkıbasım Hilye-i Şeriflerden oluşan bir bölüm oluşturuldu.  

Talas Belediyesi tarafından kurulan Hilye-i Şerif Odası aynı zamanda bir ilk olma özelliği de taşıyor. Birbirinden kıymetli hattatlara ait olan ve Türkiye’de Topkapı Sarayı başta olmak üzere birçok önemli mekânda sergilenen Hilye-i Şeriflerin tamamının bir arada görülebildiği tek adres olma özelliğini bünyesinde barından mekânda, Osmanlı dönemine ait birçok Hilye-i Şerif bulunuyor.  

17. ve 21. yüzyıllarda önemli hattatların elinden çıkmış eserler arasında Emine Servet Hanım tarafından 1867 yılında yapılan Hilye-i Şerif bulunuyor. Eser, odadaki hilyeler arasında, kadın hattat tarafından yapılan tek eser olma özelliği taşıyor.  

HİLYE-İ ŞERİF NEDİR?

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in siması ve fiziki özelliklerinin anlatıldığı, hat sanatlarının inceliklerini de yansıtan eserlerdir.  

Bazı kaynaklara göre Hilye-i Şerif, Hz. Peygamberin, ağır bir hastalık geçirdiği dönemde kızının ağlayarak “senin gül yüzünü bir daha nasıl göreceğiz” demesi üzerine Hz. Ali'ye (r.a) yazdırdığı kelimelerden oluşan tasvirlerdir.

AdminAdmin

YORUMLAR